YK:n ja Unescon Valon Vuoden avajaisten taideteos tilattiin Suomesta

Vuosi 2015 on YK:n ja Unescon kansainvälinen Valon Vuosi. Avajaistapahtuma pidetään 19.1.2015 Pariisissa ja Kansainvälinen valon komitea tilasi valotaideteoksen suomalaiselta Kari Kolalta.

Avajaistapahtuma järjestetään Unescon päämajassa Pariisin keskustassa. Arvovaltaiseen tilaisuuteen osallistuu yli 1500 tekijää teemavuoden ympäriltä, mm. tieteen ja talouden huippuja ympäri maailman. Tilaisuuden avaa YK:n korkeimman johdon edustaja ja puhujakaartiin kuuluu vaikutusvaltaisia diplomaatteja ja Nobel – palkittuja henkilöitä ympäri maailman.

Valotaiteilija Kari Kolan teos Light Is Here toteutetaan Pariisin Unescon päämajan julkisivuun. Teos on ainutlaatuinen kunnianosoitus sekä Kari Kolan että suomalaisen valotaiteen osaamiselle.

Teos toteutetaan 19. -20.1.2015 ja sen tulevat näkemään paikan päällä sadattuhannet ihmiset. Tämän lisäksi tapahtuma ja teos tulevat saamaan merkittävän kansainvälisen mediapeiton.

Kari itse kuvailee teostaan seuraavasti: “Light Is Here on teoksena 360-asteinen, joka suunnasta katsottava, valolla toteutettava teos, jonka keskeisenä teemana on luonnon kauneus. Teos ammentaa voimansa revontulista ja aamuruskosta, perinteisestä suomalaisesta sielunmaisemasta. Nämä yhdistettynä Pariisiin, joka on yksi maailman tärkeimmistä kohtaamispaikoista, ja vielä yhteen sen historiallisesti huomionarvoisimmista rakennuksista, Fontenoy–palatsiin, tuovat teokselle vielä sen ylimääräisen mailin.”

 

Linkkejä:

www.valoparta.com

http://www.luciassociation.org/slider/special-light-art-for-opening-ceremony-of-year-of-light-in-paris/

 

Kari Kola on suomalainen valosuunnittelija ja valotaiteilija. Kari on kotoisin Järvenpäästä ja asuu nykyään Joensuussa. Hän on suunnitellut ja tehnyt valaistusta moniin oopperoihin, musikaaleihin, konsertteihin (klassinen, pop, rock), ympäristö- ja maisemakohteisiin, tapahtumiin ja tanssiteoksiin. Kari on toteuttanut useita suuria valoinstallaatioita ulkoilmaan, työskennellyt sekä teknisenä että taiteellisena johtajana useissa tuotannoissa. Vuonna 2014 hän toimi valosuunnittelijana ja teknisenä päällikkönä esimerkiksi yhteispohjoismaisessa Pohjoinen valo -festivaalissa.

Kari Kolan tavaramerkiksi on muodostunut eri taidemuotojen yhdistäminen yhdeksi esitykseksi tai installaatioksi. Valojen lisäksi hän käyttää teoksissaan mm. tanssijoita, ilma-akrobaatteja, pyrotekniikkaa, lasereita, erikoisefektejä, monikanavaääntä, lunta/jäätä, luistelijoita sekä kuvataiteilijoita.

Isot ulkoinstallaatiot ovat temperamenttiselle valosuunnittelijalle ”se juttu”.

Kolalle myönnettiin Pohjois-Karjalan taidetoimikunnan taidepalkinto marraskuussa 2013 sekä Joensuun kaupungin vuotuinen kulttuuripalkinto marraskuussa 2012. Kari on intohimoinen tekijä, joka ei aikaile päätöksissään eikä arkaile lausuessaan näkemyksiään julki.