Aamulehti kärysi valehenkilöstä Blockfest-kohussa

Tampereella järjestetty kaupunkifestivaali Blockfest ja paikallinen valtamedia Aamulehti ovat olleet eri mieltä tapahtuman uutisoinnin asiallisuudesta. Asia on nyt saanut vakavamman käänteen. Aamulehti on julkaissut valehenkilön syytöksiä festivaalia kohtaan.

Blockfest-tapahtuma keräsi viime viikonvaihteessa Tullintorille monet kotimaiset ja ulkomaiset hiphop-tähdet. Tapahtuma sujui rauhallisissa merkeissä myös poliisin mukaan, mutta Aamulehti uutisoi mm. paikalla tapahtuneesta puukotuksesta. Lehti suostui oikaisemaan väärän tiedon vasta kahden vuorokauden kuluttua ja myönsi, että mitään puukotuksen uhria ei ollut löytynyt.

Aamulehden päätoimittaja Jouko Jokinen kieltäytyi julkaisemasta järjestäjän kommenttia. Blockfest vetosi Julkisen sanan neuvoston journalistin ohjeisiin virheen korjaamisesta, totuudenmukaisesta tiedonvälityksestä sekä erittäin kielteisen julkisuuden kohteeksi joutuneen tahon kommentointioikeudesta. Blockfest julkaisi avoimen vastineen internetissä ja ilmoitti vievänsä tapauksen JSN:n käsittelyyn.

Järjestäjän kommentin sijaan Aamulehti julkaisi tiistaina 23.8. näyttävästi ja poikkeuksellisesti myös etusivulleen otsikoiman Lukijalta-palstan tekstin ”Festarimelu teki talosta asumiskelvottoman”. Opiskelija Jon Cederberg kertoi asuvansa tapahtuman viereisessä opiskelija-asuntolassa ja festivaalin rikkoneen räikeästi lupaehtoja. Tekstissä vaadittiin, että festivaalin järjestämiseen ei saisi enää myöntää minkäänlaisia lupia.

Blockfest ei saanut kommentoida syytöksiä, vaikka järjestäjällä olisi ollut käytössään lupaehtojen edellyttämän puolueettoman mittaajan tekemä raportti. Se osoitti, että meluntorjunta oli onnistunut erittäin hyvin. Blockfest pyysi kirjoittajan yhteystietoja esittääkseen mittaustulokset. Aamulehti kieltäytyi luovuttamasta tietoja ja erikseen pyydettynä edes sähköpostiosoitetta, jotta järjestäjä olisi voinut kysyä yhteystietoja henkilöltä itseltään.

Blockfestin etsiessä kirjoittajaa ilmenikin, että mikään internetin hakukone ei tunne suomalaista Jon Cederbergiä. Mikään numeropalvelu ei löytänyt Jon Cederbergille puhelinnumeroa. Väestörekisterin tietopalvelu ei tunnistanut yhtäkään Suomessa asuvaa yli 15-vuotiasta Jon, Jonas, Jonatan tai Jonathan Cederbergiä. Kenenkään Tampereella asuvan Cederbergin osoitetiedot eivät täsmänneet alueelle. Talon asukasluettelossa ei ollut Cederberg-nimeä.

Lopulta Tampereen seudun opiskelija-asuntosäätiö vahvisti kirjallisesti, että kukaan Cederberg-niminen henkilö ei asu talossa, eikä missään muussakaan TOAS:n asunnossa. Aamulehti on vakuuttanut, että kirjoittajat ovat todellisia henkilöitä ja kirjoittavat omalla nimellään, myös tässä tapauksessa. Nyt valehenkilö on saanut esittää perusteettomia syytöksiä järjestäjiä kohtaan.

Tapaus on vakava, sillä tekstillä on pyritty estämään tapahtuman järjestäminen ja sillä on haluttu provosoida sekä Tampereen kaupunkia, että sen asukkaita festivaalia vastaan. Valehenkilö jatkaa myös tavallisten, iltaa viettämään tulleiden nuorten aiheetonta mustamaalaamista. Perätön kirjoitus voi aiheuttaa tapahtuman maineen menetyksen lisäksi huomattavia taloudellisia vahinkoja.

-En tiedä mikä rikos on kysymyksessä, olen vielä niin tyrmistynyt asiasta. Minun täytyy varmaankin keskustella jonkun juristin kanssa, Blockfestin tuottaja Kalle Kallonen toteaa hämmentyneenä.

Blockfest ei voi tietää onko tekstin takana Aamulehti itse, festivaalin kilpailija vai joku muu taho, mutta asia täytyy selvittää. Joka tapauksessa lehden olisi pitänyt noudattaa erityistä huolellisuutta julkaistessaan laajalevikkisessä joukkotiedotusvälineessä perättömiä syytöksiä, joilla haluttiin aiheuttaa vahinkoa.

Tänään Aamulehdessä Tampereen kaupungin edustajat vahvistavat, että Blockfest on pysynyt erittäin hyvin vaadituissa äänitasoissa. Sen sijaan esimerkiksi Jon Cederbergin palautteen johdosta asukkaiden viihtyvyyshaitta olisi ilmeinen, Blockfestin järjestäjä tapasi oikeita talon asukkaita etsiessään ”Jon Cederbergiä”. He antavat tarvittaessa lausunnon, jonka mukaan tapahtuma ei aiheuttanut kohtuutonta viihtyvyyshaittaa.

Blockfest järjestetään ensi vuonna 17.-18.8.2012.