Ennennäkemätön spektaakkeli yhdistää sotilasmusiikin ja pelimaailman

Marssi 7 ihmeeseen valloittaa seitsemän paikkakuntaa elo- ja syyskuussa tuoden esiintymislavalle spektaakkelin, jollaista Suomessa ei ole koskaan ennen nähty.

Yli 300 soittajan voimin etenevä musiikkiseikkailu yhdistää saumattomasti kuviomarssin, soittokunnat ja musikaalimaailman massiiviseksi ja vaikuttavaksi koko perheen kokemukseksi. Esityksen lava on jäähallin areenan kokoinen ja pelimaailman näyttävä visuaalisuus luodaan noin kymmenelle isolle screenille.

Kokonaisuus lähti kehittymään Puolustusvoimien otettua yhteyttä Samuel Harjanteeseen ja esitettyä toiveen musikaalimaailman ja kuviomarssin yhdistämisestä. Käsikirjoitusta lähtivät työstämään Harjanteen lisäksi Jack Johansson ja Petrus Kähkönen. Idea juonen viemisestä pelimaailmaan syntyi halusta houkutella katsomoon myös nuoria katsojia.

- Pelimaailma sopii käsikirjoitukseen erinomaisesti, sillä se mahdollisti realismin poistamisen esityksen etenemisestä. Saamme mukaan 7 ihmettä ilman, että meidän täytyy oikeasti fyysisesti siirtyä paikasta toiseen – tarina kulkee eteenpäin pelin tasojen kautta ja siirtymä voi olla hyvinkin suoraviivainen. 7 ihmettä toimivat käsikirjoituksellisesti loistavasti: niistä syntyivät tasot eli pelin levelit helposti ja lopputulos on hyvin seikkailullinen, Samuel Harjanne ja Petrus Kähkönen kuvaavat käsikirjoituksen syntymistä.

Kokonaisuus hioutui musiikin myötä yhtenäiseksi ja lavalla nähdään nyt pelien klassista rakennetta noudattava seikkailu, jossa eri tasojen läpäisyssä ovat mukana kuviomarssit ja soittokunnat: osa arvoitusten vartijoina, osa labyrinttimaisina elementteinä.

- Kokoajan on ollut sellainen olo, että tämä on ihan mielipuolinen ja jättimäinen ajatus. Eri soittokuntien kuviomarssien piirtämistä ja harjoittelua seuratessa ei tullut yllätyksenä, miten isot joukot marssivat, mutta se miten hyvin ne toimivat show-elementteinä oli positiivinen yllätys, iloitsee Harjanne.

Vaikuttavaa kokonaisuutta tukee siihen sävelletty ja sanoitettu upea musiikki. Esityksessä on kokonaisuutena iso musiikillinen draaman kaari ja sen lisäksi jokaisella levelillä on oma teemansa. Leveleiden musiikki seuraa lisäksi niiden seikkailua eli loppua kohti jännitys tiivistyy.

- Musiikissa on ripaus vaikutteita pelimaailmasta, ripaus elokuvamaailmasta ja tietenkin osa marssimusiikista. Sävellystyössä piti huomioida se, että jotta kuviomarssia voidaan käyttää, musiikin pitää olla marssittavissa läpi koko esityksen ja tämä toi omat haasteensa. Osa soittokunnista on joutunut poikkeamaan normaalista marssirytmistä ja läpimenossa nähtiin, että kuviot toimivat hienosti, kertoo musiikin säveltänyt Timo Forsström.

Laulajina ja näyttelijöinä nähdään nuoria ja taitavia esiintyjiä Tampereen Ammattikorkeakoulun musiikin tutkinto-ohjelmasta ja päärooleissa loistavat upea ääniset, teatterilavoilta ja tv-stä tutut Kaisa Leppänen ja Tuuli Paju. Kaikki Puolustusvoimien soittokunnat ovat mukana: Kaartin soittokunta, Laivaston soittokunta, Rakuunasoittokunta, Lapin sotilassoittokunta, Puolustusvoimien varusmiessoittokunta ja Ilmavoimien big band, sekä nuoriso-orkestereista Rauman poikasoittokunta ja Kotkan ja Haminan nuoriso-orkesteri. Lisäksi aloitusnumeroon on kutsuttu paikallisia nuoriso-orkestereita.

- Puolitoista vuotta sitten aloin miettiä, millä keinoilla voisimme lähteä tekemään uudella tavalla sotilasmusiikkialan kiertuetta. Aikaisemmat jäähallikiertueet ovat perustuneet vahvasti kuviomarssiesityksiin, jotka ovat edelleen tärkeä osa meidän showta. Mutta jotta show kehittyy, on hyvä ottaa myös apua ulkopuolelta. Onneksi saimme maan parhaan musikaaliohjaajan, Samuel Harjanteen kiinnostumaan tästä projektista. Kun saimme matkalla lisäksi mukaan upeat musiikintekijät Timo Forsströmin ja Onni Lonkan, oli pohja valettu. Nyt kun ensimmäiset harjoitukset on vedetty kokonaisuudessaan läpi, odotan innolla elokuussa alkavia esityksiä. Voin luvata, että Marssi 7 ihmeeseen tulee olemaan huikea show, summaa Puolustusvoimien ylikapelimestari, esityksen taiteellinen johtaja Pasi-Heikki Mikkola.

 

Kuvia median käyttöön: https://drive.google.com/drive/folders/1cHFICpxx79s6RrYJmvdTZ9B3cQkvNA1J?usp=sharing

 

Marssi seitsemään ihmeeseen -kiertue

Ti 22.8.2023 klo 19.00 Kivikylän Areena, Rauma

To 24.8.2023 klo 19.00 Vaasan Sähkö Areena, Vaasa

Ma 28.8.2023 klo 19.00 Energia-areena, Oulu

Ke 30.8.2023 klo 19.00 Olvi Areena, Kuopio

Pe 1.9.2023 klo 19.00 Joensuu Areena, Joensuu

Ti 5.9.2023 klo 19.00 Ikioma Areena, Mikkeli

To 7.9.2023 klo 19.00 Helsingin jäähalli, Helsinki

Liput myy Ticketmaster

 

Työryhmä

Taiteellinen johto: Pasi-Heikki Mikkola

Käsikirjoitus: Samuel Harjanne, Jack Johansson ja Petrus Kähkönen

Ohjaus: Samuel Harjanne ja Petrus Kähkönen

Musiikin sävellys: Timo Forsström

Laulujen sävellys ja sanoitus: Onni Lonka

Valo- ja videosuunnittelu: Toni Haaranen

Äänisuunnittelu: Raine Kasper

 

Rooleissa

Kaisa Leppänen, Tuuli Paju, Viljami Rosvall, Anna Jackson, Ella Vähäpassi, Tinja Taipale, Elisabeth Hiltunen, Veeti Lassila, Suvi Aalto ja Saimi Kaisanlahti