MOMO – tyttö joka pelasti maailman

Kuopiossa kaksi vahvaa ammattiteatteria valjastaa korkeatasoisen osaamisensa haastaen Disneyn, Pixarin ja Marvelin tunnetuimmat sankarihahmot. MOMO nähdään ensi-illassa Kuopion kaupunginteatterissa 3.2.2024.

Kuvittele maailma, jossa kenelläkään ei ole aikaa. Ei aikaa ystäville, ei aikaa mielikuvitukselle eikä seikkailuille. Elämä kulkisi hyvin omalla mallillaan, mutta kaupunkiin soluttautuvat Aikavarkaat, harmaat herrat. Nämä armottomat agentit huijaavat kaupunkilaiset säästämään aikaansa aikapankkiin, josta sen saisi myöhemmin korkojen kanssa takaisin. Ihmisten elämä muuttuu ankeaksi ja harmaaksi.

Kuopion kaupunginteatterin ja Tanssiteatteri Minimin kevään suuressa seikkailussa nuori tyttö Momo löytää supervoimansa ja ryhtyy taisteluun harmaita herroja vastaan pelastaakseen maailman. Kuuntelemisen taidon avulla Momo oivaltaa, mitä on meneillään. Rohkea Momo saa apua Mestari Horalta ja kilpikonna Kassiopeialta, ja yhdessä he käyvät taisteluun voittamattomalta tuntuvaa vihollista vastaan.

Esitys perustuu Michael Enden romaaniin, jonka saksankielinen alkuteos julkaistiin jo vuonna 1973. Momosta on tehty lukemattomien näytelmäsovitusten lisäksi myös elokuvia. Michael Enden romaanin pohjalta tehty fantasiaelokuva Päättymätön tarina on monelle tuttu. Saksassa Momo on saavuttanut kulttimainetta teatterin ja tanssiteatterin tekijöiden parissa kenties juuri tarinan ajattomuuden ja innostavuuden takia.

Teoksen koreografi Mikko Makkonen toimii tanssija-koreografina, tanssinopettajana ja Tanssiteatteri Minimin taiteellisena johtaja. Makkosen tanssitausta on break- ja katutanssilajeissa, joiden myötä hän on esiintynyt sekä kilpaillut kansallisesti ja kansainvälisesti. Vierailevana tanssijana Makkonen on toiminut muun muassa Suomen Kansallisbaletissa, Tero Saarinen Companyssa sekä Helsingin kaupunginteatterissa.

”MOMOssa yhdistyvät teatteri, katu- ja nykytanssi, beatboxaus, parkour, akrobatia sekä taianomainen audiovisuaalisuus suuren näyttämön kokoluokassa. Näyttämökuvat rakentuvat muun muassa skeittirampeista, kiipeilytelineistä ja kaupunkiraunioita kuvastavista elementeistä. Fantasia ja todellisuus kietoutuvat toisiinsa tässä esityksessä, joka lumoaa katsojat tunnistettavuudellaan, mutta myös ajankohtaisella, erityisellä ja aistirikkaalla maailmallaan”, avaa Makkonen.

Teoksen pääosan esittäjä Sari Harju on näytellyt useissa fyysisesti vaativissa rooleissa, kuten Tahto-näytelmässä, jossa hän näytteli hiihtäjä Aino-Kaisa Saarista ja viimeisimmässä pääroolissaan Tyttönä Rosa Liksomin Finlandia palkittuun kirjaan pohjautuvassa Hytti nro 6:ssa.

Rooleissa: Sari Harju, Atte Antikainen, Ari-Kyösti Seppo, Ilkka Pentti, Riina Björkbacka, Mikko Paananen, Sari Happonen, Katri-Maria Peltola ja Santeri Niskanen

Tanssijat: Tanssiteatteri Minimi: Virva Torkko-Muñoz, Jasu Parviainen, Katja Mustonen, Aurora Suhonen ja Anniina Tammi

Taiteellinen työryhmä: romaanin suomennos: Marikki Makkonen, ohjaus ja dramatisointi Taava Hakala, lavastussuunnittelu Sari Paljakka, pukusuunnittelu Taina Natunen, valosuunnittelu Lassi Kröger, äänisuunnittelu Kati Koslonen, naamioinnin suunnittelu Sanna Virkkula, videosuunnittelu Jarmo Jääskeläinen, parkourohjaaja Iiro Näkki

Lisätietoa: kuopionkaupunginteatteri.fi: MOMO – tyttö joka pelasti maailman

Kuvia ja video harjoituksista median käyttöön (kuvaaja Kuopion Kaupunginteatteri) :

kuvat.fi: MOMO – tyttö joka pelasti maailman